Gnocchi met tomaatmascarponesaus

Gnocchi! Het kussentje onder de pastaaardappelsoorten (voor hoever daar soorten in zijn). Eigenlijk kun je gnocchi in vrijwel elk pastagerecht gooien in plaats van de pasta, maar dit is toch wel mijn favoriete manier om het te maken.

 

Wat heb je nodig? (in volgorde van “in de pan mieterheid” dus als je niet het hele recept wilt volgen kun je ook gewoon omstebeurt deze dingen in een pan gooien en dan komt het helemaal goed.
Gnocchi
(vega)balletjes
1 (rode) ui
kruiden (bijv. rozemarijn, oregano, tijm, venkelzaad)
(minstens) 2 teentjes knoflook
spinazie
een pakje gezeefde tomaten
een half bakje mascarpone (of creme fraiche)
mozzarella.

 

Stap 1: Meteen de belangrijkste les wat gnocchi betreft: geloof er niet in dat het gekookt moet worden, het opbakken is veel lekkerder, en niet onbelangrijk: het scheelt al 1 pan afwas. Dus dat is wat je doet, de gnocchi in een koekenpan gooien met een scheutje olie (of boter, want let’s be honest.. Alles wordt beter van boter)

Stap 2: Als de gnocchi al een tijdje bakt dan kun je de vegaballetjes erbij doen. Of echte gehaktballetjes, maar hé. Doe anders gewoon even lief voor het milieu.

Stap 3: Als die ook lekker bakken kun je een (rood) uitje erbij doen, en wat kruiden. Leef je uit, doe je ding! Ik vind rozemarijn, tijm en oregano altijd lekker. En een klein beetje venkelzaad, dan krijg je de illusie van italiaanse worstjes in je gerecht.

Stap 4: Als je ui er lekker uitziet (iedereen vindt een andere ui aantrekkelijk dus daar laat ik je geheel vrij in) dan gooi je er wat knoflook bij. Normale mensen doen 1 teentje maar joh.. 😉 Kijk uit dat je het niet te lang bakt, wordt het vies van. Na ongeveer 30 seconden tot een minuutje mag je al door naar de volgende stap.

Stap 5: Een hele berg spinazie mag je er nu bij gooien. Dat kun je in stapjes doen, en dan roeren totdat het slinkt en dan weer een volgend handje spinazie. Of je pleurt het er in 1 keer bij en struggelt heel lang met alles door elkaar roeren (dat is hoe ik het doe). We hebben nog geen zout bij het gerecht gedaan dus als je dat nu doet dan helpt het wel om de spinazie te doen slinken.

Stap 6: Als je ogenschijnlijke monsterlijk grote berg spinazie is geslonken tot een nietig sliertje hier en daar, dan kun je een pak gezeefde tomaten erbij gooien en erdoor roeren. En meteen daarna mag een halve bak mascarpone erbij (mascarpone als je geld hebt, creme fraiche als je een budget hebt).

Stap 7: Als alles lekker door elkaar is geroerd dan kun je eten. Dat kan, op zich. Wat je ook kunt doen is alles in een ovenschaal gooien en er wat mozzarella overheen scheuren, en eventueel nog wat plakjes verse tomaat. Daar wordt het wel nog een stuk lekkerder van dus als je nog een kwartiertje je honger kunt uitstellen dan moet je dat wel echt doen.

Stap 8: Als de mozzarella lekker gesmolten is en bubbelt en blubt  AAN TAFEL! Of aan “metjebordopjeschootopdebank”. Waar jij je het prettigst bij voelt. Gnocchiovenschotel is per slot van rekening comfort food en daar moet je van genieten op jouw favoriete manier. Enjoy!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *