Vegan Linzenstoof met Gepofte Aubergines en Leftover Libanese Wraps

Als je nou op mijn blog zit en denkt jeetje, die banner en dat logo, die zijn mooi zeg dan 1. Klopt, vind ik zelf ook. 2. ik wil jullie graag voorstellen aan Jesse. Samen met Sjoerd maakte hij mijn logo en die banner maakte hij ook. Doet hij gewoon even, die Jesse. In ruil daarvoor maak ik dan vegan voedsel voor hem, en dat film en blog ik dan weer voor jullie (leuk he, cirkeltje is rond).

Het volgende recept is een soort twee-in-een-toppertje. Ik hou namelijk heel ontzettend veel van iets nieuws maken met je leftovers. Twee dagen achter elkaar hetzelfde eten kan al snel saai worden, en het leven van een single mens is dat al snel genoeg. Dan kan ik in ieder geval feestjes maken van mijn leftovers toch? Nou, zijn we er klaar voor? Dan beginnen we met

RECEPT 1: (soort van) Franse Linzenstoof met gepofte aubergines

Ik was ooit in Frankrijk op een prachtig boerderijtje en daar at ik een Franse worst (ten minste, ik denk dattie Frans was) met linzen en tot de dag van vandaag probeer ik het na te maken, zo lekker was het. Lukt me overigens absoluut niet, dus maak ik elke keer maar mijn eigen versies in de hoop ooit op een betere uit te komen. Dit is een van die versies.

Wat heb ik nodig? (as usual, in de volgorde van in-de-pan-mieterheid)
Voor 2 personen (inclusief restjes voor 1 persoon)

 • 2 aubergines
 • 3 teentjes knoflook
 • 4 laurierblaadjes (optioneel maar aangeraden!)
 • 1 rode ui
 • 1 courgette
 • kruiden zoals: rozemarijn, tijm, (een beetje) venkelzaad
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 1 blik tomatenblokjes
 • 1 (groot) blik linzen
 • Spinazie
 • Verse tomaatjes
 • Stokbrood (oui oui en Français) of rijst of platbrood

En hoe doe ik dat dan? 

 1. Je pelt eerst een uitje
 2. Ah crap ik vergat dat er iets met die aubergines gedaan moet worden. Dat doe je eerst, want die moeten best een tijdje in de oven: je snijdt de aubergines in de lengte doormidden, en kerft elke helft diagonaal in, totdat er een ruitjes patroon ontstaat.
 3. Dan meng je geperste knoflook (2 teentjes.. minstens) met wat olie, en je smeert de aubergines in met dit goddelijke goedje. Eventueel stop je nu ook wat laurierblaadjes in de kerven en nadat je er rijkelijk zout en peper overheen hebt gestrooid mag dit de oven in: 180 graden voor minstens 45 minuten.
 4. Zo. Als dat er een tijdje in zit kun je verder gaan met de rest van het gerecht. Waar waren we ook alweer? Oh ja. Je pelt eerst een uitje.
 5. Vervolgens snijdt je je courgette in stukjes (je mag de grootte van de stukjes zelf kiezen maar ik vind het het fijnst om mijn courgette door de lengte in kwarten te snijden en dan in stukjes)
 6. Die gooi je lekker bij de ui in de pan en laat je in de olie gezellig wat mee bakken.
 7. Nu is het tijd voor de kruiden. Ik doe zo’n kwart theelepel venkelzaad er bij (ik lul hier uit mijn nek want ik meet dat soort dingen nooit af. #kokenisgevoel) en wat rozemarijn en tijm. Is dat Frans? Geen idee, in mijn hoofd is het Frans genoeg.
 8. Als dat even meebakt en lekker begint te ruiken naar kruiden, dan kun je de knoflook er bij doen. Let wel, er zit al flink wat knoflook op de aubergine. Als je een date hebt dan misschien niet al te veel hier ook nog bij doen. Then again, als je een date hebt en de ander houdt niet van knoflook dan kun je het beter bij voorbaat afkappen.
 9. Na 30 sec. tot een minuutje van de knoflook in de pan, kun je het blikje tomatenpuree erbij doen, dat eventjes laten meebakken en opvolgen met het blikje tomatenblokjes en tot slot de linzen (die je eerst afspoelt in een vergiet onder lopend water).
 10. Je linzenprut kun je nu even laten pruttelen en doorwarmen, terwijl je de rest op orde maakt. Wat wil je er bij eten? Stokbroodje? Gooi het in de oven! Platbroodje? Bak het in een pan! Rijst? Kook dat dan even! (je kunt hier natuurlijk al eerder mee beginnen)
 11. Als de linzenprut even heeft geprutteld en je koolhydraatje voor er naast is klaar dan kun je aan tafel! Serveer het met rauwe spinazie, wat tomaatjes, en of wel een yoghurtsausje (yoghurt, dille, citroentje, oregano mengen) of wat knoflooksaus (ja echt, is lekker), en klaar is kees! (ik vind het idee dat een Kees deze blog zou lezen nu echt heel leuk. Als je Kees heet, wil je dan even een comment achter laten?)

EEN DAG LATER: LEFTOVERDAY
Nou nou, smullen was dat he. Ik bedoel maar. Maar je kreeg het niet op he? Nee. Maar heb je er vanavond weer zin in? Mwah. Dus dan hier de gouden tip om je leftovers een vernieuwende twist te geven:

Ingredienten:

 • Ja nou wat je van gisteren over hebt he. Zo werkt dat, met leftovers. (ik zal het voor de zekerheid uitschrijven)
 • Linzenprut
 • Leftover gepoft aubergine
 • Rauwe spinazie
 • Eventueel nieuwe rauwe groenten zoals puntpaprika
 • Yoghurtsausje, mocht je dat gisteren er niet bij hebben gehad (ik kocht Labneh bij de appie en dat was perfect, maar zelf ook vrij eenvoudig in elkaar te draaien. Mijn go to yoghurtsaus is yoghurt, beetje citroensap, zout en peper, dille en oregano)
 • Een beetje sweet chilisaus (want daar wordt alles beter van)
 • Libanese wraps (zo bij de appie of je plaatselijke turk/toko te koop en zóveel beter dan die kartonnen wraps die je in de supermarkt koopt)(al laten we eerlijk zijn, dat is ook gewoon prima. We zijn hier geen foodsnobs, we zijn hier gezellig)

Wat moet ik doen dan?

 1. Verwarm je linzenprut
 2. Verwarm in je oven je (libanese) wrap en je gepofte aubergine
 3. Pak je wrap uit je oven
 4. Leg er spinazie op
 5. Gooi er linzenprut over
 6. Bedek het met nog wat rauwe puntpaprika als je daar zin in hebt
 7. Hol je aubergines uit en gooi het zachte auberginevlees ook in je wrap
 8. Beetje yoghurtsaus
 9. Beetje sweetchilisaus
 10. Beetje dicht proberen te rollen wat niet lukt want je deed er veel te veel vulling in
 11. Worstel met het eten maar geniet er tegelijkertijd ook intens van want dit zijn echt de Lekkerste Leftovers Ever.

Zo. Wat een bevalling. Maar dan heb je ook wat, niet 1 maar 2 lekkere recepten! Ik hoor het graag als je ze uitprobeert en bedankt voor het lezen/kijken van deze kokenmetjana. TOEDELOE!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *