Pappardelle met venkel en zalm

Vaak eet ik het lekkerst op de dagen waarop ik bij God niet weet wat te eten en hopeloos de Appie in strompel in de hoop dat er een wonder gebeurt en een zucht van inspiratie mijn denken verlicht.

Nou dat gebeurde gelukkig, in de vorm van een venkelknol in de bonus! Prachtige groente, venkel. Een anijsachtige smaak, goed te combineren met zowat alles, maar vooral met romige pastagerechten. Dus hier komt een recept met mijn muze venkel:

WAT HEB IK NODIG? 

(in de volgorde van in-de-pan-mieterheid) (genoeg voor 2 a 3 personen)

 • 2 stukjes zalm
 • 1 citroen
 • dille
 • 1 prei
 • 2 kleine venkelbollen of 1 grote
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 glas witte wijn (voor in het gerecht, de rest mag je opdrinken)
 • crème fraîche
 • meer dille
 • (verse) pasta, tagliatelle of pappardelle doen het ‘t best
 • pastawater (maar dat creëer je pas terwijl je kookt. Vet he! Je creëert gewoon je eigen ingredient)

HOE MAAK IK DIT? 

 1. Je begint met je stukjes zalm. Je mag van mij kiezen hoe je die wilt maken, in een pan, in de oven, of op een gril. Ik zelf kies voor de oven (dit heeft alles te maken met de slechts 2 pitjes die ik in mijn kleine studio-keukentje heb). Ik leg ze in een ovenschaaltje met wat olie op de bodem, strooi er peper, zout en flink wat dille over, en snijd een citroen in schijfjes en daar bedek ik de zalm mee. Dan whoppa in de oven, 12 minuutjes op niet hoger dan 180 graden is meer dan genoeg (iets minder kun je ook doen).
 2. Dan nu de saus: je begint met de prei en venkel te snijden en die bak je op middelhoog vuur in een pan met een beetje olie (en als ik olie zeg dan bedoel ik eigenlijk boter want dat is heel veel lekkerder maar ik wil niet toegeven dat ik liever boter dan olie gebruik dus zeg ik olie, snap je?)
 3. Als de groenten zacht zijn kun je er 2 teentjes knoflook bij doen, die je fijn snijdt (of perst). Dit bak je dan nog een minuutje mee.
 4. HET IS TIJD VOOR WIJN! NIks zo lekker als een gerecht met wijn. En dan vooral omdat je een excuus hebt om de rest van de fles ook te drinken (niet dat je daar een excuus voor nodig hebt. Leef je leven, geniet van wijn!). Je gooit een glas in de pan (de inhoud dan) en dit laat je vrijwel helemaal verdampen. Je hebt het vocht er in niet per se nodig, als de lekkere smaak er maar is.
 5. Om de saus nu af te maken doe je er 1 bakje creme fraiche bij. Wat extra dille en peper en zout gebruik je verder om je gerecht op smaak te brengen (proeven dus!!)
 6. Ondertussen heb je er natuurlijk aan gedacht om water aan de kook te brengen, met een flinke snuf zout en kun je de pasta aan de kook brengen. Als je verse pasta gebruikt, zoals ik, dan zou ik wachten tot je saus klaar is. De pasta kookt toch ontzettend snel.
 7. Dan nu een kooktip: pasta kook je altijd een minuut minder lang dan eigenlijk moet. Je proeft de pasta en denkt bijnaaaa en dát is het moment dat je het afgiet (bewaar 1 mok pastawater wel altijd!). Als je dan vervolgens de pasta bij je saus in de pan doet, dan mengen de smaken heel goed, en kookt de pasta nog dat laatste minuutje verder.
 8. Om de gewenste dikte van de saus te krijgen en deze wat losser te maken, kun je er een scheutje pastawater bij doen. Roer alles door elkaar en je pasta is klaar!
 9. Serveer de pasta met de zalm erbij, en leg eventueel wat schijfjes citroen erbij voor eenieder die dat zelf nog over de pasta of zalm wil uitknijpen. De citroen die op de zalm zelf gebakken is is overigens ook heel erg lekker, een beetje gekaramelliseerd dus net wat zoeter.
 10. Dat is het. Ik heb eigenlijk niks meer toe te voegen. Maar tien stappen is zo’n lekker rond getal dus he, als laatste stap.. eet? En drink! En geniet. En bedankt voor het lezen. En als je wilt kijken hoe ik dit deed dan hebde ge hier de video.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *