Chili sin carne (en de soep en wrapversie daarvan)

Weet je waar ik dol op ben? Restjes waar je iets nieuws mee kan maken. Als je alleen woont (#zieligesinglesunite) dan heb je al heel snel restjes, maar om nou 3 dagen achter elkaar precies hetzelfde te eten.. Daar word ik niet heel gelukkig van.

Daarom deel ik graag met jullie het recept van een van mijn favoriete gerechten die je op 3 manieren kunt eten. De basis is chili sin carne (tenzij je er wel vlees bij doet, dan is het gewoon chili con carne), en het omtoveren tot een soep of perfecte wrapvulling is supereasy!

Wat heb je nodig? (voor een megapan, en dus genoeg restjes)

In volgorde van in-de-pan-mieterheid

 • 2 rode uien
 • 3 paprika’s (ik gebruik meestal puntpaprika’s maar gewone zijn ook prima)
 • 2 theelepels komijn
 • 2 theelepels paprikapoeder (eventueel gerookt paprikapoeder)
 • 1 theelepel chilipoeder
 • 4 tenen knoflook
 • Een blikje tomatenpuree
 • 2 blikjes tomatenblokjes of gepelde tomaten
 • 1 bouillonblokje
 • 1 blik zwarte bonen en 1 blik kidneybonen (of welke bonen jij het lekkerst vindt)
 • 1 blik mais

Hoe je dit maakt?

 1. Je pelt eerst een uitje (Joe Maarten!)
 2. In een grote koekenpan laat je wat olie heet worden waar je de gesnipperde uien in gooit.
 3. Niet lang daarna kun je de paprika’s, die je in stukjes of reepjes snijdt (je mag helemaal zelf kiezen), ook toevoegen.
 4. Dan komt de holy trinity van de mexicaanse kruiden. Ten minste dat denk ik want ik ben niet Mexicaans. Maar komijn, paprikapoeder en chilipoeder toevoegen aan een gerecht geeft meteen de perfecte smaak! Ik doe de hoeveelheden altijd een beetje op gevoel en voeg op het eind nog toe als ik het te weinig vind. Maar het is het lekkerst om het aan het begin te doen want door te bakken in de olie komen alle smaken goed vrij. Wees vooral voorzichtig met chilipoeder, dat kan al snel overheersend pittig zijn.
 5. Als er uit je pan heerlijke geuren komen dan is het tijd voor de knoflook. Ik heb maar gewoon meteen 4 teentjes bij de ingrediënten gezet, want laten we eerlijk wezen: als je op mij lijkt en snapt wat goed eten is, dan verdubbel je elk knoflookaantal sowieso. Kan ik net zo goed meteen het juiste aantal erbij zetten. Snijd je knoflook fijn of pers het boven je pan uit, en laat het maximaal een minuutje meebakken.
 6. Vervolgens bak je een blikje tomatenpuree mee. Ofja de inhoud van het blikje. Blik zelf smaakt een beetje metalig, niet een groot succes.
 7. We zijn er bijna! Je hoeft alleen nog maar 2 blikjes tomatenprut (ofwel tomatenblokjes of gepelde tomaten die je zelf fijner breekt met een lepel) toe te voegen en je bonen en mais. Die moet je wel nog even afgieten en met water spoelen. Op smaak brengen met eventueel zout (of een bouillonblokje) en nog wat specerijen en klaar is jijzelf!

VOOR ERBIJ:

Nacho’s.

Duh.
De lekkerste maak je heeeel simpel: Tortillachips (eventueel al de sweet chili smaak want nomnom), geraspte (oude) kaas erover. Wat zure room in blopjes verdelen, en sweet chilisaus erover heen gieten. Dat in de oven gooien voor een paar minuutjes op 200 graden. Tot de kaas lekker gesmolten is.

Je kunt bij de chili natuurlijk ook extra avocado, zure room en koriander serveren. (Dit geldt overigens ook voor de soep en wraps die ik hieronder ga beschrijven). Zoals ik al zei geef ik je nu nog 2 manieren om dit mengsel op te peuzelen, die dan weer net een beetje anders zijn.

SOEP

Om er soep van te maken hoef je eigenlijk maar 1 ding te doen. En dat is wat bouillon erbij gieten. Daar hoef je niet eens eerst chili voor te eten, kan ook gewoon in 1 keer. Dan gooi ik er altijd de inhoud van 2 blikken aan kokend water bij en 1,5 bouillonblokje. (En in dat geval heb je ook nagenoeg mijn lievelingssoep van Janneke Philippi uit haar boek SOEP bij Janneke thuis. Wat overigens een enorme aanrader is om voor jezelf (of een ander) te kopen.

WRAPS

Een libanese wrap (zie dit recept waarin ik zeg dat dit beter is dan de gewone wraps die je normaal gesproken koopt), wat spinazie, wat verse puntpaprika, je opgewarmde chilimengsel (wat op de tweede dag lekker nog wat ingedikt is), en dan een klodder zure room erover en wat chilisaus. Helemaal heerlijk!!

Zo. Als je dit dan al die dagen gegeten bent ben je ook wel weer even klaar met je Chili-gedoe. Maar het is in ieder geval veel gevarieerder dan 3 dagen exáct hetzelfde.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *