Spruitjesstamppot met kaasgehaktballen

“Kan ik nóg een pastagerecht online gooien?” vraag ik me wel eens af. Want pasta, gnocchi, risotto’s.. het zijn toch wel mijn lievelingsdingen.

Daarom ben ik extra blij dat ik volmondig kan zeggen dat ik van dit semi-hollandse-pot gerecht echt ontzettend gelukkig word.
Ik deel graag met je: spruitjesstamppot met kaasgehaktballen.
Zoals je in de video hieronder kunt zien.. ik had deze dag helemaal geen zin om aardappelen te schillen en zelf puree te maken: ook al is het heel erg simpel.
Je hoeft alleen maar aardappelen te schillen, in evengrote stukjes snijden, aan de kook brengen in zout water, en als het gekookt is met een stamper fijnstampen. Beetje crème fraîche erbij en je hebt de lekkerste basis voor een goede stamppot.
Maar goed. Ik pakte een bakje voorgemaakte puree (omdat ik zo weinig kook met pakjes heb ik me echt een ongeluk gezocht naar de puree uit een zakje, en ik kon het in de AH XL gewoon niet vinden. Na 3 rondjes door die enorme supermarkt vond ik het goed geweest en heb ik klaargemaakte puree meegegrist.

Dan nu het recept, en wat je nodig hebt:

NODIG (voor twee personen)

 • Halve kilo aardappelen (of puree uit een zakje of bakje)
 • 2 eetlepels (of naar smaak) crème fraîche
 • 350 gram spruitjes
 • 200 gram rundergehakt
 • 2 beschuitjes
 • 1 ei
 • 1 zakje geraspte (oude) kaas
 • 1 eetlepel mosterd
 • nootmuskaat

WAT MOET JE DOEN?

 1. Zoals oma vroeger ook deed mag je aardappelen gaan schillen. Old skool. Hartstikke leuk. (misschien lezen allemaal mensen die nog geregeld aardappelen eten dit wel, maar ik ken ze niet dus ga voor het gemak ervan uit dat jij nu ook denkt HEH EEN AARDAPPEL SCHILLEN?
 2. Je aardappelen snijd je in stukjes. Het maakt niet uit hoe groot, als je maar 1 grootte kiest en daar bij blijft. Die doe je in een pan met koud water en breng je aan de kook. Toptip voor dingen koken: alles wat boven de grond is gegroeid of gemaakt gooi je in kokend water, alles wat van onder de grond komt leg je in koud water dat je aan de kook brengt. Bij alles: zout. Veel zout. (al dat zout komt echt niet in je eten, maar het zorgt wel voor smaak die je later in het proces niet goed meer kan toevoegen.
 3. Terwijl dit kookt kun je de spruitjes schoonmaken: je snijdt het kontje ervan af en dan in kwarten. Hierbij zullen de buitenste blaadjes ervan af vallen. Dat is helemaal prima! Dan heb je ze meteen ook schoongemaakt. Nog even onder wat koud water afspoelen en klaar zijn je spruitjes. Een zak van 500 gram is wellicht wat veel, Tenzij je ook veel van spruitjes houdt. Dan lekker doen!
 4. De spruitjes kook je voor 3 minuutjes. Je kunt even kiezen hoe je dat doet. Als je zelf de aardappelen kookt dan kun je de laatste paar minuutjes de spruitjes meekoken (let wel erop dat je de aardappelen moet stampen en de spruitjes niet, dus dit kan onhandig zijn. Tenzij je ze bijvoorbeeld in een stoommandje er gewoon boven legt). Als je puree uit een bakje of pakje hebt dan kun je de spruitjes gewoon alleen koken.
 5. Dan gaan we nu gehaktballen maken. Daarvoor meng je rundergehakt met 2 beschuitjes, 1 eitje, 1 eetlepel mosterd en 1 zakje geraspte oude kaas. Wat zout en vooral peper erbij en klaar. Je draait de balletjes (kies zelf maar hoe groot je ze wil maken) en legt ze in een pan met olie (en boter, want dat is lekkerder). Tip bij het draaien: als je je handen een beetje vochtig maakt dan draaien ze mooi zonder dat al te veel aan je handen blijft plakken!
 6. Als je gehaktballen bijna klaar zijn met bakken, kun je van je aardappelen stamppot maken door ze te stampen (je verwacht het niet he!). Als je zelf de aardappelen gekookt hebt dan is het lekker om bij je stamppot een lepeltje of twee crème fraîche te doen. Je kunt nu ook de spruitjes toevoegen en de boel op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat.
 7. Serveer je spruitjesstampot met de kaasgehaktballen, eventueel met wat jus. En appelmoes, als je daarvan houdt. Of een flinke lepel mosterd. Smakelijk eten!
Oh en nog een laatste toptip: als je kaasgehaktballen over hebt dan zijn die ook heerlijk als lunch op een cracker of boterham, met wat mosterd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *