Butter Chicken (maar dan met bloemkool)

(en niet authentiek) laat ik dat even voorop stellen. Het is mijn vrije interpretatie op wat ongeveer lijkt op butter chicken en ik vind het zelf gewoon heel lekker dus jullie hopelijk ook.

Wat heb je nodig:
 • 1 ui
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 stuk gember (ong. ter grootte van je duim)
 • een theelepel komijn
 • een theelepel korianderpoeder
 • een theelepel chilipoeder (of iets minder want dit is pittig!!)
 • en allerbelangrijkste: een flinke theelepel garam masala (iets meer dan dat mag ook;))
 • kip* en/of een bloemkool
 • blikje gepelde tomaten of tomatenblokjes
 • een beetje slagroom (of kokosmelk als je het gerecht vegan wilt houden.
 • Rijst en/of platbrood (doe maar allebei, en als je wil kun je het platboord ook zelf maken. Ik laat je onderaan wel zien hoe ik dat doe)

* als je het met kip eet heb je extra specerijen nodig, maar gewoon alle specerijen die sowieso al in het gerecht zitten. Maar dan dus nog meer ervan. En wat (griekse) yoghurt.

Oké. Over die kip. zoals jullie misschien wel doorhebben ben ik niet meer zo van het vlees tegenwoordig. Ik denk dat vleesvervangers heel goed te gebruiken zijn, verzin graag gerechten waar je vlees sowieso niet in mist, en hou gewoon veel van lief proberen te zijn voor het milieu dat we sowieso al om zeep helpen met z’n allen.

Ik ben echter geen vegetariër (ik ben misschien een watje, maar dat vind ik te moeilijk om vol te houden dus ik ben gewoon heel erg sterk geminderd). Wat jij doet met je vleesconsumptie mag je helemaal zelf weten. Ik spoor je aan eens vaker vega te eten als je dat nog niet doen, maar wil je bij dit gerecht ook vertellen wat ik doe als ik het wel met kip maak. Oh en tip; als je het dan gebruikt: koop dan biologische kip.

HOE DOE IK DIT?

De kip. Als je dit gerecht met kip wilt maken dan is het lekker deze te marineren. Neem 2 kipdijfilet en snijd deze in stukjes. Dan doe je ze in een bakje/kommetje met de volgende dingen: een theelepel komijn, een theelepel koriander, een theelepel chilipoeder en een theelepel garam masala. In ofwel een hakmachine ofwel met de hand maak je 1 teen knoflook, een stuk gember van ongeveer 1 bij 1 cm en de stengels van een bosje koriander fijn. (de blaadjes bewaren we voor de garnering). Dit mag erbij in je kom en dan vul je de boel aan met (griekse) yoghurt zodat je kip lekker in de marinade zit. Dat zet je een paar uur in de koelkast om te marineren. Twintig minuutjes is ook oke als je pas laat uit je werk komt en denkt verrek ik had kip moeten marineren. Maar hoe langer hoe lekkerder!

Dan nu de rest van het recept.

 1. Je pelt eerst een uitje en dat bak je even aan in wat olie of boter. Als dat even gebakken heeft gooi je de fijngesneden knoflook en gember erbij, en na een minuutje ook alle specerijen die je ook heel even mee laat bakken om alle smaken goed op te wekken.
 2. Vervolgens kun je je kip erbij gooien. Als je kip eet tenminste. Anders dan gooi je nu de bloemkool erbij. Daarbij had ik eigenlijk moeten zeggen dat de bloemkool eerst even kookt (of roostert in de oven met wat garam masala eroverheen, maar dat kost wel extra tijd). Haal de bloemkool uit het kokende water en bewaar het water om je rijst in te koken.
 3. Nadat je bloemkool of kip even met het specerijenmengsel heeft meegebakken kun je 2 blikjes tomatenprut erbij doen. Je mag zelf kiezen waar je zin in hebt; gepelde tomaten (die je kapot maakt met een lepel) of tomatenblokjes, of al gezeefde tomaten. Dat kan ook.
 4. Dit laat je lekker pruttelen terwijl je ondertussen je rijst kookt.
 5. Als alles bijna klaar is gooi je er nog wat slagroom (of kokosmelk voor de vegans) bij en proef je of alles op smaak is.

En dan opdienen maar! Je kunt er nog wat koriander over stromen of eventueel een klodder yoghurt als je het wat milder wilt maken.

Het allerlekkerst is het om dit ook met platbrood te eten. Je kunt natuurlijk een naanbroodje of whatever kopen, maar zelf je platbrood maken is dus SUPERmakkelijk en echt 100 keer lekkerder. Het enige wat je doet is gelijke hoeveelheden bloem en yoghurt. Snufje zout erbij, kneden tot een balletje deeg (voeg bloem toe zoveel je nodig hebt om het geen enorme plakzooi te maken). Kneden en kleine bolletjes ervan plukken en deze uitrollen tot een soort van pannenkoekje. Dit bak je in de pan met een klein beetje olie en klaar is je platbrood!

En dan nog een oppeuzeltip: scheur een stukje platbrood af, gebruik het als een soort lepel om er rijst en je bloemkoolkipsausmengsel op te doen en neem zo een hap. Zo. Ontzettend. Lekker.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *