Mega Vega Kerstdiner

Ga ik jullie nu echt het recept geven voor een heel vegetarisch kerstdiner?

Jazeker. Wellicht iets minder uitgebreid dan gebruikelijk, maar als je vragen hebt dan zijn daar facebook, instagram en kokenmetjana@gmail.com voor. Onderaan vind je nog algemene tips voor het maken van een heel kerstdiner (spoiler: gewoon zorgen dat je alles kunt voorbereiden en er is NIKS aan de hand). Ik geef je daar ook het gehele boodschappenlijstje. Dus, mocht je nog iets willen doen deze kerst, of je hebt een verlaat sinterkerstnieuwjaardiner en al je vrienden zijn ook dit jaar vegetariërs geworden: dan is dit het ultieme diner voor jou! Al zeg ik het zelf ;).

De simpelste amuse ooit

Je neemt een bakje dadels (je kunt ze ontpit en al kopen), in elke dadel stop je een beetje geitenkaas met 

honing (wederom, kun je gewoon zo kopen), en daarin steek je een walnoot. In de oven op 200 graden voor een minuutje of 10 en serveer ze op een leuk schaaltje zodat iedereen ervan kan snoepen.

Mini-kruidenscones van Janneke Philippi

Je mengt 400 gram zelfrijzend bakmeel, 8 gram bakpoeder, 125 ml melk, 50 gram gesmolten boter, 1 theelepel zout, 1 ei en 1 eiwit en dit kneed je (dat kan in een keukenmachine of met een mixer, of met de hand, dat gaat prima). Tot slot kneed je er nog 3 flinke eetlepels verse kruiden door. Ik gebruikte rozemarijn, een beetje basilicum, bladpeterselie en krulpeterselie. De deegbal kun je uitrollen tot een rechthoek van ongeveer 2 cm dik. Dan snijdt je ‘m in 16 stukjes en deze mini-scones leg je op een bakplaat en bestrijk je dun met de eidooier die je overhoudt bij dit recept. Binnen 20 minuten, op 180 graden (in een voorverwarmde oven) zijn de scones klaar. Ik serveerde er geitenkaas en een roomkaasje bij.

Londonderrysoep van Janneke Philippi

Je begint met 2 sjalotjes fijnsnijden en daarna een rood pepertje. Dit doe bak je in een pan met 50 gram boter. Als de sjalotjes zacht zijn doe je er 50 gram bloem en 2 theelepels kerrie bij en dit laat je ook even bakken.  Dan gooi je eerst een (heel vol) glas witte wijn bij, dat laat je het vrijwel helemaal wegkoken. Daarna gooi je er een liter bouillon bij en dit is de soep al! Voor het serveren klop je wat slagroom lobbig en leg je een eetlepel ervan in elke soepkom. Een beetje (krul)peterselie erover en klaar!

Risotto met walnootpesto, venkel en paddestoelen

Je maakt risotto gewoon op de standaard manier. Olijfolie, sjalotje, knoflookje, risottorijst, wijn, bouillon, parmazaanse kaas. You know the drill (en anders dan mail je me maar en vertel ik het je uitgebreid! Zelfs op eerste kerstdag als je met stress in de keuken staat). Ik gebruikte overigens ongeveer 300 gram risotto voor 5 personen, een bescheiden portie maar in een vol kerstdiner heb je geen zin in ook nog een mega (machtig) bord risotto.
De risotto maak je voor je het hoofdgerecht gaat serveren want risotto is het lekkerst als je ‘m direct serveert en na het voorgerecht en de amuse kunnen mensen meestal wel een pauze gebruiken. in een apart pannetje kun je ook nog een bakje gemengde paddestoelen gooien. Een beetje scheuren en het ziet er heel leuk uit, zo’n gemengd stel op je bord. Ik wokte het in een pan met een beetje rozemarijn, en heb het afgeblust met een beetje truffelbalsamicoazijn (ik snap de dit waarschijnlijk niet in huis hebt dus een beetje gewone balsamicoazijn is ook al heerlijk!).
De rest van dit recept kun je wel allemaal al eerder klaarmaken. Een venkel kun je in parten snijden (met het hart er nog in) en zo in een pan met wat boter bakken. Warm het dan later op in de oven. De walnootpesto kun je ook al voorbereiden. In een keukenmachine of hakmolentje meng je 2 handvollen bladpeterselie, 1 handvol basilicum, flinke hand walnoten, en een halve knoflookteen. Op het eind rasp je er nog parmazaanse kaas doorheen en meng je de boel met een goede olijfolie. Doe alles op smaak! Lekker proeven en als jij denkt goh hier mag wel meer basilicum bij, of juist meer walnoten, dan pas je het aan. Serveer de risotto met de paddestoelen, leg er een partje venkel bij en gooi er een flinke lepel walnootpesto op. Extra kaas en versgemalen peper voor wie wil!

Het simpelste toetje ooit

Je schilt zoveel stoofpeertjes als dat je gasten hebt (wat verhoudingen betreft is 4 tot 6 ideaal), en met een appelboor hol je de klokhuisjes eruit. Deze peertjes leg je in een pan en je giet er een hele fles witte dessertwijn bij. De peertjes moeten volledig onder het vocht komen te staan dus vul eventueel aan met een glas water. Om de dessertwijn nog meer op smaak te brengen kun het merg van een vanillestokje toevoegen, en ook het hele vanillestokje er dan bij gooien. Eventuele andere smaken kunnen ook, als je daar gelukkig van wordt (bijvoorbeeld een kaneelstokje), maar dit is echt al meer dan voldoende smaak. Laat de stoofpeertjes zolang stoven als jij wilt. Je kunt ze met een kwartier koken al zacht hebben, maar 2 uur op een zacht vuurtje kan net zo goed (het is maar hoeveel tijd je hebt). Haal voor het serveren de peertjes uit de pan en plaats ze even in een ovenschaaltje in de oven zodat ze warm blijven en een beetje bijkleuren. Laat het stoofperensap inkoken tot de gewenste dikte, je kunt doorgaan tot het bijna een karamel is, of er een iets losser sausje van maken. Serveer het peertje met de siroop, wat vanilleijs en een kletskop.

Voorbereiden is alles! 

Ik woon in een kleine studio met een nog kleinere keuken en twee hele kleine pitjes. Dus voorbereiding is alles voor mij. Dit hele menu kun je eigenlijk al van te voren klaar maken. De amuse gooi je in de oven als je gasten binnen komen, de scones heb je al klaar en de soep hoef je alleen nog maar op te warmen.
Oké de risotto kun je prima op het moment zelf maken maar heb dan wel alvast je sjalot en knoflook in een pan gebakken en de walnootpesto en groenten klaar. En terwijl jij dat doet kun je je gasten vragen om gezellig af te wassen. Goede kerstplaylist opzetten (dit is mijn favoriet) en het is nog gezellig ook!
Bij het dessert zorg je er ook voor dat de peertjes al klaar zijn en alleen nog maar opgewarmd hoeven worden in de oven. Terwijl je die opwarmt en het ijs uit je vriezer pakt om iets zachter te laten worden, kun je het sap in laten koken tot een siroop en klaar om te serveren!

Zo wordt het opeens heel makkelijk om een superlekker (vegetarisch) kerstdiner te serveren, zelfs als je klein woont of weinig kookervaring hebt. Een HELE fijne kerst gewenst allemaal!

Het hele boodschappenlijstje

 • Amuse
 • dadels
 • geitenkaas met honing
 • walnoten
 • Londonderrysoep met kruidenscones
 • 2 sjalotjes
 • 1 rode peper
 • bloem
 • boter
 • kerriepoeder
 • een glas witte wijn
 • bouillon
 • slagroom
 • verse kruiden: bijv: krulpeterselie, bladpeterselie, basilicum, rozemarijn.
 • 400 gram zelfrijzend bakmeel
 • 8 gram bakpoeder
 • 125 ml melk
 • 50 gram (gesmolten) boter,
 • 1 theelepel zout
 • 2 eieren
 • geitenkaas of roomkaas
 • Risotto met walnootpesto, venkel en paddestoelen
 • 2 sjalotjes
 • 2 tenen knoflook
 • risottorijst
 • een bakje paddestoelen
 • balsamicoazijn (als je toevallig truffelbalsamicoazijn hebt dan DIE!)
 • 1 grote venkel
 • bouillon
 • een bakje walnoten
 • een half teentje knoflook
 • basilicum
 • bladpeterselie
 • parmazaanse kaas
 • goede olijfolie
 • Dessert
 • stoofperen (bijv Gieser Wildeman)
 • een fles witte dessertwijn
 • vanillestokje
 • vanilleijs
 • kletskoppen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *