Pasta al Limone

Wow wat een nieuw recept? Op Kokenmetjana.nl? Gaat alles wel goed?

Ja joh, ik kon jullie dit recept gewoon niet onthouden. Het is niet mijn eigen recept en hoewel ik me vaak laat inspireren door mensen die ècht kunnen koken en recepten maken, volg ik nagenoeg nooit een recept. Ik zie wat ingrediënten en denk dan joee is goed, ik maak er wel wat van. Maar ik vond dit recept en iedereen zei in de comments dat ze het echt exact gevolgd hebben voor dit geweldige resultaat, dus ik voelde me verplicht hetzelfde te doen. Waarom ik het dan nu toch op mijn eigen blog zet in plaats van gewoon netjes te delen naar waar ik het vond? Nou ondanks dat ik het niet zelf heb bedacht heb ik wel ONTZETTEND veel tijd gestoken om dit recept om te zetten naar  gewone mensentaal en de hoeveelheden uit te zoeken. (Echt wíe heeft bedacht dat Amerika niet alleen debiele maten gebruikt, maar ook nog cups, tablespoons, ounces and what not door elkaar??) Ik wil jullie dat werk niet aan doen dus dacht ik joh, dan gooi ik het toch gewoon zelf

online.

Dus voor jullie, met liefde: de ingrediënten en het recept van Pasta al Limone!

Pasta al Limone

Ingrediënten (voor 2 personen):
250 gram (verse) pasta, ik gebruik tagliatelle
133 ml room
64 gram boter
64 gram Parmazaanse kaas
21 ml vers citroensap

Zout en peper

(optioneel maar hartstikke aan te raden: zalmfilet, 1 per persoon) en een frisse salade

Wat moet je doen? 

 1. Nou men beginne met de zalm, als je er voor kiest dit erbij te eten, maar ik vind het aan te raden. Deze mag je met alleen zout en peper in de oven doen, op 180 graden. Beetje ingesmeerd met olie ook, dan bakt het mooi. 12 minuutjes is voldoende. En nu denk je, wow Jana, een stap die 12 minuten duurt als aller eerste doen. Is de rest van het recept dan ZO simpel? Ja. Dat is het.
 2. Nadat je een pan met water alvast hebt opgezet om zo je pasta in te koken kun je beginnen: Allereerst pak je je citroen, want dat is toch wel de ster van dit recept. Je snijdt met een dunschiller of scherp mesje twee dikke slierten af, en die snijdt je in mooie dunne plakjes (julienne). Dit leg je even apart.
 3. Vervolgens rasp je de rest van je mooie citroen, meteen in een pannetje. Bewaar de citroen! Die heb je zo nog nodig.
 4. In het pannetje met citroenrasp doe je de room, echte slagroom gebruik ik hiervoor. Je brengt dit aan de netnietkook. Gewoon lekker laten opwarmen.
 5. Ondertussen snijdt je je boter (die recht uit de koelkast komt en dus lekker koud is) in kleinere blokjes. Het komt zich niet zo nauw hoor! Gewoon zorgen dat het niet 1 groot blok is. Als de room met citroenrasp namelijk is opgewarmd mag je 1 voor 1 die blokjes toevoegen, terwijl je met een garde de boel roert. Pas als 1 blokje boter is gesmolten en in de saus is opgenomen, gooi je de volgende erbij.
 6. Als je verse pasta gebruikt is dit het moment om de pasta ook daadwerkelijk in de pan te gooien en te koken. Drie minuutjes moet voldoende zijn. Zorg dat je water goed gezouten is. (Oh en flinke tip: als je zout in (enigszins) koud water gooit duurt het erg lang voordat het gaat koken. Wacht dus met het water zouten als het al aan de kook is.
 7. Oke terug naar je saus, die glorieuze zijdezachte goddelijkheid. Het is bijna af! Het enige wat je nog moet doen is de parmazaanse kaas die je fijn geraspt hebt (en rasp je eigen parmazaan, het maakt alle verschil!) in kleine hoeveelheden toevoegen aan je saus, terwijl je blijft roeren. Wederom, als een deel is opgenomen in de saus en lekker gesmolten is, voeg je pas het volgende toe.
 8. Als je pasta dan gekookt is en je saus nagenoeg af, voeg je de pasta toe bij je saus. Wat hier HEEL belangrijk is is dat je VEEL pastawater bewaart. Maar echt veel. Dit voeg je dan ook toe aan het geheel en je mag best denken “KUT mijn saus is nu te waterig”. Nee hoor, door de room en boter en kaas is dit een saus die heel snel heel erg indikt, dus je kunt beter wat te waterige saus hebben dan andersom.
 9. Roer met een houten lepel of tang alles door elkaar en voeg tot slot nog wat citroensap toe (ik doe altijd een beetje extra want het citroensap is zo’n lekkere tegenhanger tegen alle machtige room en kaas).
 10. Als het goed is is je zalm nu ook klaar om uit de oven te komen, als je deze opdient is het lekker om hier ook wat extra citroensap overheen te gooien. Maar zorg vooral ook voor genoeg saus (lang leve dat pastawater) want je zalm eten met steeds wat saus eroverheen is goddelijk!.
 11. Ik maakte dit, zoals je op de foto ziet, de eerste keer met wat courgette uit de oven, maar dat vond ik eigenlijk te olieachtig. Ik adviseer wel wat lekkere groenten erbij te doen, maar doen dan gewoon een simpele frisse salade, met bijvoorbeeld een citroenvinaigrette.
 12. Oh en vergeet niet heel veel zwarte peper eroverheen te malen, en ook zeker wat extra zout, het zal het waarschijnlijk nodig hebben door al die zure en romige smaken.

EN GENIET ERVAN! Je moet dit niet elke dag eten maar het is zó lekker en ondanks alle machtigheid toch fris om te eten, door de citroen.

Bon Appétit!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *